Skip to main content

Conxita Marsol Riart

Advocada i Política

 

Biografia

(Artesa de Segre, Lleida, 27 d’agost de 1960)
Advocada i política

És l’actual cònsol major de la capital, Andorra la Vella, advocada no exercent.

És pionera en la política nacional en tractar-se de la primera dona que ha estat presidenta d’un grup parlamentari, el liberal, entre els anys 2005 i 2007, i que ha exercit com a ministra de Presidència i portaveu, número dos del Govern, entre els anys 2007 i 2009.[2]

Llicenciada en Dret a la Facultat de Lleida de la Universitat de Barcelona, i amb un postgrau en dret andorrà, es va incorporar amb 24 anys com a secretària general del Comú d’Andorra la Vella, i va desenvolupar aquesta funció durant vint anys (1984-2004), amb els consolats de Manel Pons, Lluís Viu i Conxita Mora.

L’any 2004 va establir-se al seu propi bufet d’advocats – SICORIS ADVOCATS- i un any després va fer la seva primera incursió en política. Va resultar elegida consellera general, segona a la llista nacional d’Albert Pintat Santolària (cap de Govern entre 2005 i 2009), i es va convertir en la presidenta del grup parlamentari Liberal, la primera i única dona que de moment ha exercit com a tal al Consell General d’Andorra. L’any 2007 es va incorporar al Govern com a ministra de Presidència i portaveu de l’Executiu. Entre les seves competències, tutelava els departaments de Comerç, Societats, Tràmits i de relacions amb el GRECO (Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa).

El 2009 es va presentar a les eleccions generals com a cap de llista per Andorra la Vella de la Coalició Reformista i no va aconseguir representació parlamentària. No va ser fins al 2015 quan va tornar a la política nacional, presentant-se el mes de març com a número tres de la llista nacional de Demòcrates per Andorra, encapçalada per Antoni Martí, que seria cap de Govern d’Andorra.

Consellera general, presidenta de la comissió legislativa de Sanitat, va renunciar a l’escó per encapçalar el projecte de Demòcrates per Andorra a les eleccions comunals, com a candidata a cònsol major de la capital del país, Andorra la Vella, que es van celebrar el desembre del mateix any 2015. Conxita Marsolva esdevenir l’1 de gener del 2016 la cònsol major d’Andorra la Vella, que va renovar en les eleccions comunals del 2019. Entre els reptes, tornar a fer d’Andorra la Vella el centre econòmic i empresarial del país i ser un referent turístic i comercial a nivell europeu.

Durant el seu primer mandat al capdavant del Comú d’Andorra la Vella, es van realitzar inversions valorades en més de 40 milions d’euros, entre les quals destaca la remodelació i conversió en zona per a vianants de l’eix comercial principal: l’avinguda Meritxell. Aquesta obra és el paradigma de la transformació d’Andorra la Vella en una ciutat per a les persones, un projecte que el Comú segueix desenvolupant potenciant la mobilitat a peu i l’ús del transport públic que té un preu simbòlic per a l’usuari.

Idiomes
Català
Escrit, parlat i llegit perfectament
Espanyol
Escrit, parlat i llegit perfectament
Francès
Escrit, parlat i llegit nivell mig